zaterdag 11 november 2023

WIJ DODEN GEEN CARTOONISTEN

 

260 lichamen geborgen op door Hamas aangevallen festivalterrein. 

Joop Visser zong het al: 'De Volkskrant is een kutkrant.' Dat ik ooit geld betaald heb voor die Woke-onzin. Ik begrijp ook wel dat de ouderwetse media, dagbladen en tv, steeds minder lezers of kijkers trekken en zich verlagen desnoods tot populisme. Of het niveau van een roddelblad als Privé. Matthijs van Nieuwkerk anoniem afbranden en veroordelen. Ik doe niet aan anoniem. Of je stapt naar de rechter of je stapt naar Matthijs zelf.

Enfin, het volgende: de hoofdredacteur spricht. Wat zou Jan Blokker van de huidige krant hebben gevonden. Of mijn vader? Die draaien zich om in hun urn. Het onbeschaamde opportunisme van de hedendaagse journalistiek. Het heeft niets te maken met objectieve berichtgeving. 

Dit schiet me verdomme in het verkeerde keelgat:


De Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok weerspreekt de kritiek op de donderdag verschenen cartoon van Jos Collignon over antisemitisme. 

Volgens Klok wil Collignon het punt maken dat er "te snel wordt gesproken over antisemitisme terwijl er in feite kritiek is op Israël", legt hij uit. De hoofdredacteur zou hebben ingegrepen als hij de cartoon wel "puur antisemitisch" had gevonden.

Heeft Collignon wel beseft wat de terreurgroep Hamas, niet de Palestijnen, met die onschuldige mensen hebben gedaan. Of het nu Israëliërs of wie dan ook waren. 


'Aan wiens kant sta jij?', werd me laatst gevraagd. Aan de kant van vrede en harmonie. Twee landen die naast elkaar kunnen bestaan zonder geweld.


Hamas is geen kant. Die geven geen bal om het Palestijnse volk.

De actie van Hamas, waar het allemaal mee begon, was geen oorlogsdaad. Het was het afslachten, verkrachten en onthoofden van onschuldige baby's, vrouwen, mannen en oude mensen. Dat is op geen enkele manier goed te praten als: wij komen op voor het Palestijnse volk. Daar had die actie niets mee te maken. Daar help je de mensen in de Gazastrook niet mee. Hamas geilt op martelen en baby's doden voor de ogen van hun moeder. Als je dat ziet zoals Johan Derksen: ' Israel heeft er ook wel een beetje om gevraagd.' Is er iets mis in je kop.


Net zo als 9/11. De Amerikanen hadden er wel een beetje om gevraagd. Of het meisje dat met een kort rokje de stad in ging en slachtoffer werd van een groepsverkrachting. Ze had er met dat rokje wel een beetje om gevraagd. 

En die jonge mensen in Parijs die naar een concert gingen. 

89 muziekliefhebbers vonden er de dood. De IS-strijders vonden dat de jongelui er om hadden gevraagd. Allah houdt niet van muziek. Of zoiets.



Bataclan na de aanslag


Er heeft verdomme een slachtpartij plaats gevonden in de stijl van Isis. En dat doet je niets? Hamas schoot geen raketten af. Een onbeschrijflijk bloedbad. Vrouwen verkrachten. En ze genoten er van. Wat heeft dat met het conflict tussen de Palestijnen en Israel te maken? Dat zou door de hele wereld afgekeurd moeten worden.


Maar nee, Jos Collignon wil een punt maken dat er wel erg snel over anti-semitisme wordt gesproken. Dit stijgt boven alles uit. 

Als je niet beseft dat je op die manier terroristen steunt. Net zulk tuig als de voetsoldaten van Bin-Laden. Dit is geen steun voor de arme sloebers in de Gazastrook. Je schaart je achter de meest walgelijke, onmenselijke moordenaars die er op onze aarde rondlopen. De Volkskrant en vele anderen zien het alleen als het conflict tussen de Palestijnen en Israel. En beseffen niet dat ze een soort nieuwe nazi's aanmoedigen. Die mochten ook zo graag baby's met hun hoofd tegen een muur rammen. Voor de ogen van de moeder. Om vervolgens de moeder te verkrachten en te onthoofden. Daar zie je nou nooit een cartoon over.  Ik word er kotsmisselijk van het opportunisme van de Volkskrant en de cartoonist. 


O ja, en de redacteuren van Charlie Hebdo hadden er zeker om gevraagd. Sommige mensen vinden het geoorloofd dat je de keel van de cartoonist doorsnijdt omdat het tekeningetje hen niet beviel.

En Theo van Gogh. Ik zie hem nog liggen in de Linnaeusstraat. Ik werkte er om de hoek. Doorgesneden keel, mes in zijn borst. Die had er natuurlijk ook om gevraagd. Theo werd overigens ook antisemiet genoemd. Ach, als je het niet begrijpt, plak je er toch een etiket op. Of twee.


Geen enkele nuance te bespeuren. De Volkskrant wil scoren. Over de ruggen van honderden lijken.  The Usual Suspects in Nederland nemen misschien wel een abonnement op de krant. Als ze ooit een krant zouden lezen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

HET VERLEDEN

  All by myself and Missy Het verleden interesseert me geen bal meer. Afgelopen winter heb ik in Portugal een punt gezet achter de rouwfase ...